Opbouw formele brief nederlands

Datum van publicatie: 02.11.2020

Graag hoor ik van u, vriendelijke groet, Ash , 2 Moet de datum onder de afzender of onder de ontvanger? Schrijf to the point. OF Omdat ik over ben gestapt naar een andere verzekeringsmaatschappij wil ik per direct mijn verzekering met polisnummer opzeggen.

Je legt de lezer heel dwingend iets op, waardoor die juist minder bereid is tot actie over te gaan. Handige links:. Geachte drs. Zo ook aan het eind, als de laatste zin eindigt met een komma, dat de slotgroet dan begint met een kleine letter met vriendelijke groet, hoogachtend ipv hoofdletter. Bijvoorbeeld: in de eerste alinea nodig je iemand uit en vertel je waarom hem uitnodigt.

Daarna zijn er verschillende opties:. Mondeling communiceren! Beter zijn bijvoorbeeld: 'Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest', opbouw formele brief nederlands, bijvoorbeeld: Met vriendelijke groet.

Afsluiting De afsluiting bestaat uit een groet, 'Ik hoop u hiermee voldoende genformeerd te hebben. Die laatste aanhef is alleen geschikt als niet te achterhalen is wie de brief zal lezen! Verschil zakelijke brief en zakelijk e-mail De inhoud van een zakelijke brief is hetzelfde als bij de zakelijk e-mail, maar de indeling is iets anders.

 • Bijvoorbeeld: Aanvraag offerte stoelen OF Opzeggen verzekering polisnummer Begin meteen met "Mevrouw" of "Meneer"; t.
 • Wanneer een klant een boek, cd of een ander product bestelt, stuur je met de bestelling een brief mee.

Geachte heer voorletter, achternaam — wanneer het geslacht en de letter van de voornaam bekend is. Om geld vragen is nooit leuk, maar soms moet je bijvoorbeeld wel iemand per brief op zijn betalingsverplichtingen wijzen. De hoeveelheid informatie die tegenwoordig op ons afkomt is immens groot. Het adres op de envelop is gelijk aan die in de brief. Begin meteen met "Mevrouw" of "Meneer"; t. Veel instellingen en bedrijven hebben hun eigen stijl voor de opmaak van brieven en e-mails.

 • In een alinea staat de belangrijkste informatie meestal aan het begin.
 • Bekijk hier de inhoud van een zakelijke brief en een voorbeeld brief.

Daarna volgt een korte aanduiding van het onderwerp van de brief. Bedenk wat de lezer al weet. Beleefdheidsformules als "weledelzeergeleerd" worden nauwelijks gebruikt. Bijvoorbeeld: Naar aanleiding van uw advertentie in de krant verzoek serveerschaal met deksel u een offerte te maken voor omschrijving.

Als dat relevant is, kunt u het aantal bijlagen vermelden. Opbouw formele brief nederlands bezwaarschriften en klachten kunnen meestal beter per brief worden ingediend.

Welke soorten zakelijke brieven zijn er?

In de tweede alinea volgt de gedetailleerde informatie over de bijeenkomst. Weet je het niet zeker, kies dan voor de veilige weg en vermeld "Geachte heer, mevrouw,". Bij namen die zowel voor mannen als voor vrouwen gebruikt kunnen worden bijvoorbeeld Jo , Kim , Dominique kunt u mevrouw of de heer voor de naam toevoegen.

Vaak hoef je dit niet zelf te noteren omdat veel bedrijven werken met voorgedrukt briefpapier.

De ontvanger moet in goedkoop airco bijvullen den haag oogopslag zien wat hij moet betalen en aan wie. Na de ondertekening volgt de getypte naam van degene die als briefschrijver vermeld wordt. Daarnaast kiezen veel bedrijven er voor om ook zowel het telefoon nummer als het e-mail adres neer te zetten in de zakelijke brief. Hier vind je uitleg bij de afsluiting en aanhef…. Engelse zakelijke brief: voorbeeld en advies Een zakelijke brief in het Engels schrijven.

Mij is bij Schoevers opbouw formele brief nederlands dat je alleen groeten mag schrijven bij bekende, opbouw formele brief nederlands, vrienden ed maar zeker niet zakelijk… tis maar gezegd. Je legt de lezer heel dwingend iets op, waardoor die juist minder bereid is tot actie over te gaan.

Examenbrief Nederlands vmbo-t

Of de klager nu wel of geen gelijk heeft, het is altijd van groot belang dat hij netjes antwoord krijgt. Geadresseerde - Na een witregel volgt het adres van de geadresseerde. De ontvanger moet in één oogopslag zien wat hij moet betalen en aan wie. In veel beroepen, maar ook als student is het belangrijk dat je een goede zakelijke brief of e-mail kunt schrijven.

 • In de eerste alinea behoor je nooit te beginnen met ik of wij.
 • Hier advies bij het opste….
 • Blijf altijd beleefd en schat de zakenrelatie goed in.
 • Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.

Je tijdens het schrijven te verplaatsen in de lezer. OF Omdat ik over ben gestapt naar een andere verzekeringsmaatschappij wil ik per direct mijn verzekering met polisnummer opzeggen.

Geachte mevrouw Verheiden, stuur ik grote bloempotten binnen intratuin onze offerte opbouw formele brief nederlands de levering van bouwmaterialen voor uw bouwproject in Tiel. Dan vermeld je de naam van de geadresseerde! Je vermeldt dit onder het adres. Een zakelijke brief is formeler geschreven dan een persoonlijke brief en moet aantrekkelijk en in goed Nederlands geschreven zijn. Gebruik niet allerlei beleefdheidsvormen en wollig taalgebruik, opbouw formele brief nederlands.

Opbouw zakelijke brief Nederlands examen

Een voorbeeld bij het adres, datum, onderwerp, aanhef, tekst, afsluiting en ondertekening bij het schrijven van een formele of zakelijke brief Nederlands.

Je schrijft alles voluit. Na de plaats en datum laat je een regel open alvorens je de kenmerken noteert. Adres van de geadresseerde In een zakelijke brief komt het adres van de geadresseerde na de Datum volgt hierna en je eigen adres aan de linkerzijde.

Je zet geen gegevens van de geadresseerde in de e-mail. Dit doe je alleen wanneer je er echt niet achter kunt komen; het komt ongenteresseerd over wanneer je niet eens dergelijke basisgegevens van de geadresseerde hebt opgezocht. Bijvoorbeeld: Naar aanleiding van uw advertentie in de krant verzoek ik u een offerte te maken voor omschrijving, opbouw formele brief nederlands.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 3

 1. Oumaima:

  Learnbeat animation from Marielle Verberkt on Vimeo.

  Antwoord
 2. Stephany:

  Ook al heb jij recht op dat geldbedrag en is het zeer irritant dat je al weken op de betaling wacht, wees in je brief niet te streng. Tekstmodellen hanteren.

  Antwoord
 3. Amrish:

  Als dat relevant is, kunt u het aantal bijlagen vermelden. Kopie ën Top - Als u een kopie aan derden stuurt, vermeld dan achter het woord Kopie aan gevolgd door een dubbele punt de namen van de personen aan wie een kopie stuurt.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *